Saturday 4 May 2024

Vincentas van Gogas ir Naujieji kinų metai I dalis

 


1 dalis

 

Šiandien važiuoju į Lesterį. Ten susitiksiu su Oksana – kartu aplankysime Vincento van Gogo paveikslų parodą. Bet kaipgi aš praleisiu progą pasimatyti ir su Brigita. Ji yra online knygyno karalienė – prekiauja lietuviškomis knygomis. Darbas ne iš lengvųjų. Džiaugiuosi, kad jos knygyne yra ir mano knygų. Brigitos dėka didėja mano skaitytojų ratas. Mudvi susidraugavome ir dabar džiaugiamės kiekvienu susitikimu.Brigita visada mane sutinka su gėlėmis – tai jau tapo tradicija. Jai pažadėjau atvežti kelias savo knygas, kurių prašo skaitytojai, ir mažų dovanėlių. Juk Naujieji metai drakono! Kad pernelyg neatitraukčiau Brigitos nuo darbų, parašiau jai, kad viską pristatysiu į namus. Knygų karalienė kaipmat atsakė:Nors ir reikia pakuoti krūvas knygų, bet nepraleisiu progos susitikti su tavimi. Pasimatykime mieste.“

Ach, kaip man paglostė savimeilę. Brigita, tu nuostabi!

 


Tačiau nepaisant gerų norų, nutinka gyvenimiškų bėdų. Pasirodo, mano automobilio stabdžiai nebenauji, todėl juos reikia pakeisti. Kai stabdau automobilį, jis stoja tarsi tratėdamas. Menkai išmanau apie automobilius, todėl nusprendžiau, kad dėl kažkokių priežasčių įsijungia ABS.

 

Vyras susitarė su meistru, kad šis atvyks rytoj, sekmadienį iš ryto, o dabar išleido į Lesterį įspėdamas:

– Būk atsargi.

 

Gerai, būsiu atsargi. Pažadėta – įvykdyta. Nors ir netvarkingi stabdžiai, bet važiuoti privalau. Juk susitinku su man mielomis draugėmis ir dar aplankysiu Vincento van Gogo paveikslų parodą. Tai kokie gi stabdžiai gali mane sustabdyti?

 

Automobilyje įsijungiu navigaciją, o ta rodo, kad kelias į Lesterį uždraustas. Na, čia dabar kas? Manęs tikrai niekas nesustabdys. Telefone suvedu adresą ir ramiausiai nuvažiuoju į Lesterį. Tik truputį vėluodama... Dar užtrunku aikštelėje sukdama ratus, kol randu laisvą vietą automobiliui pastatyti. Kas čia darosi? Ar šiame mieste automobilių daugiau nei žmonių? Ar čia visi išėjo į miestą tuo pat metu, kai aš atvažiavau? Tokių minčių pilna galva lekiu susitikti su Brigita. Ir vėl ta pati istorija, kaip ir praeitą sykį... Nors šįkart susitikimo vietą radau, bet apsisuko galva beieškant kavinės, kurioje paprastai leidžiame laiką. Teko skambinti draugei...

 

O, Brigita! Ir vėl gėlės! Susitikusios džiaugiamės kaip vaikai. Mudvi visada turime apie ką kalbėti. Vis viena kitą pertraukdamos keičiamės dovanėlėmis, gurkšnojame kavą, ragaujame pyragaičius ir kalbamės, kalbamės, kalbamės. Apie ką? Na, žinoma, apie naujai išleistas knygas, autorius, darbą, pasidalijame įžvalgomis apie tai, ką perskaitėme, papasakoju, ką šiuo metu rašau, ką jau išleidau. Trumpiau tariant, apie kūrybą.

 

Besišnekučiuojant paskambina ir mano draugė Oksana (ji yra dailininkė ir poetė), kuri čia atvažiavo iš Londono. Tad mums su Brigita tenka skubėti – draugė palydi mane iki stoties. Mūsų trijulės susitikimas labai jausmingas. Visos džiaugiamės, fotografuojamės, įrašome vaizdo įrašą.

 

Mūsų planas paprastas ir aiškus – van Gogo paveikslų paroda. Brigita mielai sutinka mus palydėti. Eidamos grožimės miestu, fotografuojamės, šnekučiuojamės. Priėjusios Lesterio muziejų atsisveikiname su Brigita ir nuskubame, nes laiko liko nedaug.

 

Iškart puolu pirkti bilietus, tačiau maloni moteris kasoje pasako:

– Muziejus yra nemokamas.

 

Nesuprantu... Kaip nemokamas? Muziejaus tinklalapyje parašyta, kad kainuoja 13 svarų. Tačiau nėra ko gaišti laiko aiškinantis – dar net geriau, kad nemokamas. Bėgame ieškoti van Gogo. Sutikusios čia dirbantį simpatišką garbaus amžiaus vyruką, pasiteiraujame, kur muziejaus pradžia. Jis maloniai mums aiškina, o mes net spirgame iš nekantrumo. Mandagiai padėkojame jam ir atsiprašome, kad skubame, tada pasileidžiame bėgte į antrą aukštą. Įlekiame į vieną salę, į kitą… Kur van Gogas? Pamačiusios kitą darbuotoją, ramiai sėdintį prie durų, pripuolame prie jo klausdamos: „Kur van Gogas?“ Jis kuo ramiausiai su šypsena atsako:

– Damos, van Gogas yra kitoje vietoje.

Savo telefone Google Maps parodo, kur mums reikia eiti ir lėtai papasakoja visą maršrutą. Mudvi padėkojame ir išskubame pas van Gogą. Bet kaipgi galime palikti muziejų nieko neapžiūrėjusios... Tad užsukame į salę pirmame aukšte, kur randame didžiulę dinozaurų griaučių ekspoziciją. Išsitraukiu telefoną ir nusifilmuoju: papasakoju, kur esu, pasveikinu su Naujaisiais kinų metais. Tiesa, iš to jaudulio pamiršau, kad šie metai drakono, o ne dinozauro...

 

Taigi, patraukiame ieškoti galerijos, kurioje viliamės rasti van Gogo paveikslų. Vadovaujamės žemėlapiu telefone, bet staiga navigacijos programėlė atsisako ką nors mums rodyti. Pasirodo, baigėsi interneto duomenys. Pradedame klausinėti žmonių, tačiau niekas negali pasakyti, kur ta galerija. Taip beklausinėdamos prieiname prie viaduko, kurio apačioje laisvieji dailininkai piešia grafičius. Menininkai darbuojasi gurkšnodami alkoholį. Oksana jų paklausia, kaip surasti galeriją. Jie vienas kitą pertraukdami kažką mums sako, bet mes nesuprantame. Vienas iš įkaušusių dailininkų užlipa ant viaduko ir labai smulkiai bei maloniai nupasakoja, kur yra galerija. Neįsivaizduoju, kiek kilometrų nuėjome, bet pagaliau suradome... Ne, ne galeriją, bet bažnyčią, ant kurios sienos nedidelė iškaba – „Vincent van Gogh“.

 

O kur įėjimas? Rodyklė rodo į kairę. Apeiname aplink bažnyčią, per kapines, drumsdamos velionių ramybę, pagaliau surandame duris. Džiaugsmingai įpuolame į bažnyčią ir paskubomis išberiame, kad atvykome iš toli aplankyti parodos. Jaunuolis, sėdintis prie kasos, šypsosi ir ramiai sako:

– Puiku, tik paroda užsidaro po 20 minučių. 

Mes apstulbstame – kaip? Negi tiek ieškojusios ir nepamatysime? Vėl tą patį pakartojame, kad iš toli atvykome, tačiau jis gūžteli ir paklausia:

– Ką turėčiau padaryti?

Et, taisyklės yra taisyklės. Išeiname nukabinusios nosis.

Labai pavargau, juk tiek daug nuėjome! Man šis atstumas didžiulis iššūkis po kojos traumos, kurią patyriau spalį, bet galiu pasidžiaugti, kad viską įveikiau. Vaikščiodama sušilau, atsisegiau paltą norėdama atvėsti ir, matyt, tada mane ir pagavo tas „drakonas“ – peršalimas.

 

Su Oksana užsukame į piceriją, suvalgome po picą. Vakare Lesteris spindi nuo gražių spalvingų šviesų. Dailūs kinų paveikslėliai ant specialių lentų keičia vienas kitą. Žmonių mieste daugybė, nuotaika – linksma ir šventiška.

Sočios ir nurimusios grįžtame į Vulverhamptoną pas mane į namus. Mudvi vos įžengus pro duris pasitinka van Gogo paveikslas „Saulėgrąžos“, kuris kaba ant sienos koridoriuje. Štai mums ir van Gogo paroda. O kaipgi Naujieji metai? Paminime juos su šampanu. Jaukiai susėdusios aptariame visus dienos nuotykius...



No comments:

Post a Comment

Vincentas van Gogas ir Naujieji kinų metai. II dalis

  II dalis    Anksti ryte į namus atvažiuoja automobilių meistras ir pakeičia stabdžių kaladėles. Dabar galėsiu stabdyti drąsiai. Po pie...