Tuesday 29 December 2020

Neprivalai būti toks, kaip visi kiti.


 Neprivalai būti toks, kaip visi kiti. Drąsa būti savimi – štai kas puošia žmogų ir atneša sėkmę. J. K. Rowling

Paauglį Harį Poterį iš Hogvartso kerėjimo ir burtų mokyklos žino tūkstančiai vaikų ir suaugusiųjų. Tikriausiai šį literatūrinį, o vėliau ir kino herojų galima prilyginti 1928 m. sukurtam Peliukui Mikiui. O jo kūrėją britų novelistę Joanne Rowling – genialia, koks animatorius buvo Waltas Disney‘us. Moters talentą ir sugebėjimus vertiname ne tik mes.


Štai 2004-aisiais žurnalas Forbes titulavo ją pirmąja rašytoja milijardiere, antrąja turtingiausia pramogų pasaulyje dirbančia moterimi. Po ketverių metų britų dienraštis The Sunday Times J. K. Rowling paskelbė 144-ąja turtingiausių Jungtinės Karalystės gyventojų sąraše. O šių metų vasarį jos pavardė atsidūrė įtakingiausių Didžiosios Britanijos moterų penkioliktuke. Pasirodo, laki vaizduotė ir baltas lapas kompiuterio ekrane gali atnešti stulbinamą sėkmę ir vos per kelias savaites pinigų stygiaus kamuojamą žmogų paversti turtuoliu.

Nuo ko viskas prasidėjo? „Sėdėjau sausakimšame traukinyje, vykstančiame iš Mančesterio į Londoną, ir staiga mintyse iškilo Hario paveikslas. Įvairiausius kūrinius rašau nuo šešerių, bet dar niekada nebuvau taip apsidžiaugusi ir užsidegusi istoriją plėtoti. Sėdėjau ir galvojau apie romano siužetą. Pirmąjį romaną „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ pradėjau rašyti dar tą patį vakarą“, – pasakojo Joanne.

Vis dėlto taip sparčiai prasidėjęs darbas užtruko. Jauną moterį užgriuvo... gyvenimas.

Siekti tikslo

Daugelį metų sirgusi išsėtine skleroze mirė J. K. Rowling mama. „Nespėjau jai pasakyti, kad rašau šią nuostabią knygą“, – anuomet apgailestavo rašytoja. Jos buvo artimos, todėl Joanne tai buvo skaudus smūgis.

Norėdama pakeisti aplinką, pabėgti nuo slogių minčių, moteris išvyko į Portugaliją mokyti anglų kalbos. Pusę dienos dirbdavo, o kitą pusę rašydavo. Vieną vakarą susipažino su portugalu televizijos žurnalistu Jorge’u Arantesu. Paaiškėjo, kad jiedu abu yra aistringi rašytojos Jane Austen gerbėjai... Pasimatymas po pasimatymo, ir Joanne tapo ponia Arantes.

Saulėtoje šalyje gimusi meilė netrukus baigėsi. Po trylikos mėnesių jiedu išsiskyrė, bet į šį pasaulį atėjo mažoji Jessica Isabel.

Sklido kalbos, kad santuoka nutrūko, nes Jorge’as ėmė smurtauti. Vis dėlto rašytoja tokių kalbų nepatvirtino ir skyrybų priežastį paliko neatskleistą. Kartu su mažyle ir lagamine pūpsančiais nebaigtos pirmosios knygos rankraščiais ji persikėlė gyventi į Škotiją.

„Tikriausiai visiems atrodžiau kaip didžiausia nevykėlė Žemėje. Išsiskyrusi, bedarbė mama. Atsidūrusi tokioje sunkioje situacijoje, labai gerai žinojau, ką turiu daryti. Kuo greičiau pabaigti knygą! Buvau įsitikinusi, kad man pasiseks, nes kitaip ir būti negalėjo, – sakė rašytoja. – Kol aplinkiniai šnabždėjosi, kad elgiuosi neatsakingai ir kvailai, kad turėčiau tučtuojau susirasti normalų darbą, aš tiesiog rašiau.“

https://www.zmones.lt/naujiena/ikvepiancios-garsiu-zmoniu-istorijos.2a0761ef-9adf-11e8-9f90-aa000054c883#

No comments:

Post a Comment

Vincentas van Gogas ir Naujieji kinų metai. II dalis

  II dalis    Anksti ryte į namus atvažiuoja automobilių meistras ir pakeičia stabdžių kaladėles. Dabar galėsiu stabdyti drąsiai. Po pie...